‘Goed voetballen op een hoger niveau’


Eric Speelziek van v.v. Sparta Nijkerk heeft nog geen concrete doelstelling qua plaats op de ranglijst in de derde divisie. ,,Ik wil dat we eerst goed gaan voetballen, daar ligt onze eerste ambitie. Als we dat voor elkaar krijgen, dan volgen de punten ook. En ik vind dat we een ploeg hebben die goed kan voetballen en we maken nog steeds stappen voorwaarts.”


Met bijvoorbeeld Maurice de Ruiter en Maurits de Baar heeft Speelziek meer aanvallende mogelijkheden. ,,Dit zijn scorende spelers en daar schortte het vorig seizoen soms aan. Ik denk dat we sterker zijn geworden, zowel door ontwikkeling van de reeds aanwezige spelers als met de nieuwe spelers. De grootste uitdaging is nu om er een goed voetballende ploeg van te maken, want dat zal nodig zijn in de derde divisie. Als ik het zo bekijk, zijn er geen ploegen waarvan je op voorhand verwacht dat ze in de onderste regionen gaan spelen.”


De duels om de Harry Hamstra Cup tegen DVS’33 en DOVO zijn voor Speelziek goede graadmeters. ,,Dan kan je toch zien hoe de ploeg er voetballend voor staat. Natuurlijk willen we winnen, maar als het nodig is, kunnen we tevens facetten uit te proberen. Zelf heb ik een uitermate goed gevoel over onze selectie en daarom kijk ik er naar uit hoe we ons kunnen manifesteren in de derde divisie.”


Dat het toernooi is omgedoopt tot Harry Hamstra Cup, vindt Speelziek een mooi gebaar. ,,Hij heeft veel voor de club gedaan en het toernooi mede opgezet. Dan is het prachtig dat de cup zijn naam heeft gekregen. Hij heeft die vreselijke ziekte niet kunnen overwinnen, maar elk initiatief in de strijd tegen die ziekte draag ik een warm hart toe. Ik hoop daarom dat er weer een flink bedrag naar de ‘Vrienden van Meander’ gaat.”


Om afsluitend het belang van voetbal in het juiste daglicht te zetten. ,, Voetbal is fantastisch en daarin moet je streven naar het hoogst haalbare. Maar hooguit als belangrijke bijzaak, want begeleiding bij, en het onderzoek naar genezing van, deze ziekte zijn de echte hoofdzaken.  “